Energietransitie is het omschakelen van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare energiebronnen. Een beknopt overzicht van de beschikbaar hernieuwbare energiesystemen en opslagsystemen is de basis om de optimale energiemix te kiezen. Aan de hand van verbruiks- en opbrengstprofielen wordt een energie-voorspelling gemaakt om het bedrijf door de energietransitie te loodsen. Het ultieme doel is om door flexibiliteit in te spelen op de energiemarkt.
Bedrijven, organisaties en overheden investeren meer en meer in meetinfrastructuur. Dit zijn de essentiële bouwstenen om de digitale transformatie te faciliteren. Meters om energiestromen te registreren zijn vaak de eerste bijkomende meetinfrastructuur waarin bedrijven investeren.
Uiteraard is het meten op zich al een goeie zaak! Vaak ontbreekt echter de kennis en ervaring om die data verder zinvol en efficiënt in de organisatie te gebruiken.
- Hoe moeten de grote hoeveelheden data verwerkt worden?
- Hoe kunnen de procesindicatoren die het energieverbruik bepalen relevant toegewezen worden aan de beschikbare energiedata?
- En hoe kunnen de zo verkregen datasets gebruikt worden voor visualisatie, analyse en besluitvoering?
Dit postgraduaat wil de cursisten de kennis meegeven om data te visualiseren in dashboards om de energietransitie te faciliteren.
Voor wie?
Energieverantwoordelijken van ondernemingen, facility managers, productie-verantwoordelijken, verantwoordelijken voor energietransitie en duurzaamheid, consultants energietransitie, IT-medewerker verantwoordelijk voor productie/energiedata, …
Vooropleiding van de cursist: Bachelor of master en je bent actief of je hebt interesse in energie, energietransitie en informatica.
Waarom?
De energietransitie is alom aanwezig en een van de grootste economische en maatschappelijke uitdagingen. In deze uitdaging schuilen opportuniteiten voor bedrijven en organisaties. Daarom dit hands-on postgraduaat, waarin we onze knowhow en kennis in energiemonitoring en energietransitie delen.
ISCED Categories