Skip to main content
x

Elektromechanicien (Electromechanics )

Language

Dutch

Course format On-site
Date 2021-01-01 - 2021-12-31
Duration 10 months full time or 2 years part time
Cost 300 euro/semester

Als Elektromecanicien ben je een technische duizendpoot. Je werkt met elektrische, hydraulische, pneumatische en mechanische onderdelen van industriële installaties. Je herstelt defecten en voert controles uit om technische storingen te voorkomen.

Onze opleiding biedt je een degelijke basiskennis van wiskunde, ICT en montage- en demontagetechnieken. Verder leer je de beroepsspecifieke vaardigheden en competenties voor het onderhouden, diagnosticeren en herstellen van industriële installaties. De opleiding voorziet hiernaast in een aantal bijkomende attesten die nodig zijn om te mogen werken in een industriële omgeving zoals VCA, EHBO, vorklift, flensmonteur…

Door de combinatie van deze beroepsopleiding met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, kan je eveneens een volwaardig diploma secundair onderwijs behalen. Hiermee verhoog je je je kansen op werk en een hoger loon.

We bieden deze opleiding aan als duaal traject, waarbij je leert op school én minstens een derde van de tijd leert op de werkvloer.

Modules + lestijden

  • Elektrische onderdelen en componenten industriële installaties: 80
  • Hydraulische en pneumatische onderdelen en componenten industriële installaties: 80
  • Mechanische onderdelen industriële installaties: 80
  • Preventief onderhoud industriële installaties: 80
  • Diagnose en organisatie onderhoud: 60
  • Correctieve onderhoudstechnieken: 160

 

De lessen vinden plaats op Campus De Masten, Kapelsestraat 222 A, 2950 Kapellen.

We bieden deze opleiding, naast het gewone traject (minimaal 2 jaar), aan als éénjarig duaal traject. In de meest intensieve vorm (dagonderwijs en avondonderwijs gecombineerd), is het ook mogelijk om het leertraject in 9 maanden af te leggen.

Afhankelijk van je individuele voorkennis en voorkeuren, stellen we samen met jou een individueel traject op. Het leren op de werkplek loopt hiermee parallel, daarvoor maak je afspraken met het bedrijf zelf.

Voor het avondtraject kan je les volgen op woensdag en donderdag, van 18u - 21.30u. Je kiest zelf hoeveel modules je per semester volgt.

In het duaal traject zijn er ook lessen voorzien op maandag en dinsdag van 8.30u - 16.30u.

 

Prerequisites

Voor cursisten vanaf 16 jaar (vanaf 18 jaar voor het gedeelte Aanvullende Algemene Vorming).

Bij inschrijving leg je een basistest af over wiskunde, mechanica/elektriciteit en ICT en bespreken we of je een voortraject volgt of het gewone beroepstraject. Ook kijken we na of je door eerdere diploma’s of werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Grant opportunities

Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor bijvoorbeeld de aankoop van handboeken, een rekenmachine, vervoer…

Informeer je of je in aanmerking komt voor een vrijstelling of vermindering van het inschrijvingsgeldopleidingscheques, een opleidingspremie of betaald educatief verlof.

Ben je werkloos? Dan is het ook mogelijk om deze opleiding vergoed te krijgen via VDAB, mét behoud van je werkloosheidsuitkering. Vraag na of je deze opleiding via het OKOT-traject mag starten bij VDAB.

ISCED Categories

Machinery and operators