Skip to main content
x

Bachelor Maritiem Officier (Bachelor in Maritime Officer )

Type
Bachelor (ISCED 2011 level 6)
Language

Dutch

Duration 8 semesters
Cost € 2143/year

Er zijn weinig beroepen die meer tot de verbeelding spreken dan die van zeeman (of -vrouw). De wereld zien, een tijd weg van huis, een verantwoordelijke baan, wie wil dit nu niet?

Op zee en in de havens bepalen ook de containerschepen, zware lading schepen, gastankers, kraanschepen en werkplatforms nog steeds het beeld.

De opleiding is breed en bestaat uit zowel technische als nautische vakken, maar ook managementvaardigheden en projectmatig werken zijn onderdeel van de opleiding. Daardoor kun je in de gehele scheepsorganisatie worden ingezet. De opleiding leidt op tot één vaarbevoegdheid: stuurman of scheepswerktuigkundige. In de eerste twee jaar krijg je beide disciplines aangeboden, zo leg je een brede integrale basis. Na je eerste stage maak je een keuze voor de vaarbevoegdheid stuurman (bovendeks) of scheepswerktuigkundige (onderdeks).

In het begin van je carrière werk je onder meer in controle- en wachtfuncties op het gebied van navigatie, ladingbehandeling en/of technische installaties en communicatie. Ook de zorg voor veiligheid en milieu behoren tot je takenpakket. Je zult al snel alleen wachtlopen op de brug, aan dek of in de machinekamer en vanaf dat moment ben je zelf verantwoordelijk voor die taken. Later liggen staffuncties met de daarbij behorende verantwoordelijkheden binnen je bereik, zoals loods, surveyor bij een classificatiebureau, schade-expert bij een verzekeringsmaatschappij of havenmeester.

De opleiding wordt verzorgd door Rotterdam Mainport Institute: een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en STC Group.

Structural components
Thesis/Dissertation
Internship/Workplace experience
Practical/Field work
Research Project

Prerequisites

ISCED Categories

Project management
Logistics and shipping management
Machinery and operators
Safety
Navigation and seamanship