Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Περιβαλλοντική Βιολογία «Διαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων» είναι σχεδιασμένο για νέους επιστήμονες που φιλοδοξούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον ανάπτυξη της περιβαλλοντικής έρευνας.
Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της έρευνας στο Π.Μ.Σ. είναι προσανατολισμένο στην μελέτη κρίσιμων σύγχρονων θεμάτων που αφορούν τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα και τους βιολογικούς πόρους τόσο στο θαλάσσιο όσο και στο χερσαίο περιβάλλον. To πρόγραμμα σπουδών, που περιλαμβάνει μαθήματα, εργαστηριακές ασκήσεις (rotations) και μεταπτυχιακή ερευνητική διατριβή, προσφέρει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες σύγχρονες (state-of-the-art) γνώσεις και δεξιότητες σε σημαντικούς τομείς της περιβαλλοντικής έρευνας, όπως:
- Δομή και λειτουργία οικοσυστημάτων, χωρο-χρονικές κλίμακες και πρότυπα, μοντελοποίηση διεργασιών, βιολογική ωκεανογραφία
- Πρότυπα και μηχανισμοί βιοποικιλότητας σε όλες τις κλίμακες από το επίπεδο της μοριακής δομής έως το επίπεδο της Βιογεωγραφίας
- Αρχές διαχείρισης, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ρύπανση και αποκατάσταση, κλιματικές αλλαγές, βιολογική καταπολέμηση εντόμων
- Υδατοκαλλιέργειες (βιολογία, φυσιολογία, ηθολογία, τεχνολογία, περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις), αλιευτική βιολογία και διαχείριση
Το πρόγραμμα είναι οργανωμένο σε 4 εξάμηνα. Το πρώτο έτος περιλαμβάνει τα μαθήματα κορμού και επιλογής, και τις εργαστηριακές ασκήσεις. Το δεύτερο έτος περιλαμβάνει την ανάπτυξη, εκτέλεση και αξιολόγηση μεταπτυχιακής ερευνητικής διατριβής.
Μαθήματα κορμού
1. Αρχές Ερευνητικής Μεθοδολογίας
2. Θαλάσσια Οικοσυστήματα
3. Χερσαία Οικοσυστήματα της Ελλάδας
4. Βιοποικιλότητα
5. Διαχείριση Οικοσυστημάτων
6. Ανάλυση Δεδομένων
Μαθήματα επιλογής
1. Δυναμική και Διαχείριση Ιχθυοπληθυσμών
2. Δορυφορική τηλεπισκόπηση
3. Υδατοκαλλιέργειες
4. Αποκατάσταση Οργανικά Ρυπασμένου Περιβάλλοντος
5. Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
6. Νησιωτική Οικολογία
7. Μαθηματική Βιολογία
8. Από τη Διαχείριση της Κυτταρικής Ενέργειας στην Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία
9. Σύγχρονες τάσεις στη διαχείριση της φυτοπροστασίας
10. Περιβαλλοντική Γεωλογία: Γεωποικιλότητα και διαχείριση αβιοτικού περιβάλλοντος
11. Πρακτική Άσκηση
Proceso de aplicación
Η Προκήρυξη Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών γίνεται την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου κάθε έτους στην ιστοσελίδα του Προγράμματος καθώς και σε εφημερίδα (ή / και Επιστημονικά Περιοδικά) ευρείας κυκλοφορίας. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρονται:
- το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που προκηρύσσεται,
- τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν,
- η διεύθυνση και οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών, καθώς και
- η ημερομηνία αξιολόγησης των υποψηφίων.
Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών και η ημερομηνία αξιολόγησης των υποψηφίων ανακοινώνονται κάθε έτος με σχετική ανακοίνωση (Πρόσκληση 2016)
Oportunidades de financiamiento/becas
Το Π.Μ.Σ. ενθαρρύνει τους Μ.Φ. να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποτροφιών κινητικότητας LLP/ERASMUS. Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες μετακινήσεων και εν μέρει διαμονής για την πραγματοποίηση τμήματος των σπουδών ή για την διεξαγωγή πρακτικής άσκησης (placement) σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς του εξωτερικού.
Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διατριβής δύναται οι Μ.Φ. να καλύπτονται οικονομικά από χρηματοδοτούμενα προγράμματα Έρευνας & Τεχνολογίας στα οποία συμμετέχουν. Το Π.Μ.Σ. ενθαρρύνει τους Μ.Φ. να επιτύχουν εξωτερική χρηματοδότηση των σπουδών τους από διάφορα Ιδρύματα που χορηγούν υποτροφίες καθώς και από τα συνεργαζόμενα Ερευνητικά Ινστιτούτα.
Prerrequisitos
Η επιλογή γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
- Βαθμός Πτυχίου ή βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας για τους τελειόφοιτους
- Επίδοση σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με την ειδίκευση
- Αποδεδειγμένη επάρκεια της Αγγλικής γλώσσας
- Αξιολόγηση συστατικών επιστολών
- Προσωπική συνέντευξη και συνέντευξη στην ολομέλεια του ΠΜΣ.
- Κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με τα προσόντα του/της υποψηφίου/ας που αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που κατατίθενται.
Categorías CINE (ISCED)